Citromos biszkvit
Hűvös, szeles napoknak nézünk elibe, egy bögre forró tea mind sűrűbben elkel, úgy a munkán mint odahaza is. Aprósütemény, keksz vagy biszkvit igazi tea mellé való finomság. Legtöbbször a teasüteményeket üzletekben vásároljuk, de van aki jobban kedveli a házikészítésűt.
Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
Az ősz hangulatához hozzátartozik a birsalma jellegzetes, semmihez nem hasonlító illata. Nem véletlen, hogy nagyanyáink a konyha vagy a kamra polcain tartották ezeket a göcsörtös, sárgás-zöldes gyümölcsöket, hiszen átható illatukkal a legjobb légfrissítők voltak.
A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, Irán és Turkesztán környékéről származik. Hazánkban sok helyen termesztik, de kivadult példányokkal is találkozhatunk.
Nemcsak a macik szeretik
A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Számos régészeti lelet (spanyolországi sziklarajzok, Ebers-papirusz, ószövetségi leírások) igazolja a méhészkedés, mézgyűjtés és a sokoldalú mézfelhasználás történetét.
A méz igen jól eltartható, értékes élelmiszer. Jó példa erre a Paestumban (Nápoly mellett) egy régi görögtemplom romjai között talált, 2300 éves, de még magas élvezeti értékkel bíró mézlelet.
Vörös tea reggel, délben, este
Napjainkban újra divat lett a teázás. Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy megyünk befelé a hosszú, sötét, hideg napokba, annál jobban esik beülni a fotelba, egy bögre finom, gőzölgő teával.
Sokféle teával találkozunk a boltok polcain, ki-ki bátran válogathat kedve szerint. Számunkra a teázás mindennapos dolog. Napközben is teát fogyasztunk, általában napszakok és évszakok szerint variálunk. Az ősz beköszöntével előtérbe kerülnek a gyümölcs,- a gyógy-, és a vörös teák. Most az utóbbiról lesz szó bővebben!
Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
Ha szeretjük vendégül látni barátainkat, rokonainkat, ha a konyhaművészet és az ételek elkészítése számunkra olyan tudomány, amelyikben szívesen és örömmel tündökölünk, akkor egészen bizonyosan valamicskét ismerjük már a fúziós konyha titkait is. Akik viszont még nemigen hallottak erről a gasztronómiai trendről, azokat talán maga az elnevezés kissé el is tántorthat az ismerkedéstől.
Receptötletek aszalt gyümölcsökkel
A kertben megtermő sokféle és nagy mennyiségű gyümölcs egy jó részét aszalással tartósítjuk. Sajnos nálunk az aszalt gyümölcsöknek igazán a karácsonyt megelőző, sütési időszakban van szezonja. Jó lenne, ha ez megváltozna! Szerencsére az utóbbi időben erre vannak biztató jelek. Az egészségtudatosabb táplálkozás egyre nagyobb teret hódít, és ebben szerepet kapnak az aszalt gyümölcsök, zöldségek.
Az újra felfedezett Mrs. Beeton
Soha nem tettem még ilyet, de most mégis egy tévéműsorról fogok írni. Illetve arról a hölgyről, akiről a műsor szólt.
Isabella Mary Beeton, Mayson néven született 1836. március 12-én. Rövid, de tartalmas életet élt, 1865. február 6-án halt meg, egyes források szerint szifiliszben, amit a férjétől kapott el. Korának egyik igen haladó szellemű hölgye volt. Nagycsaládból származott, sok testvére volt.
Az amerikai mindennapok finom falatja
Az amerikai reggeli elkerülhetetlen süteménye kétségkívül a bagel, ez a tenyér méretű középen lyukas kerek tészta, melyet magában vagy szendvicsként szokták fogyasztani. A ropogósra sült vastag zsemleféle intenzív ízű, fényes héjú és puha belsejű. Frissen kell enni, azonnal míg meleg, mert gyorsan kihűl és hamar megkeményedik. Mákkal, szezám-, tök- vagy lenmaggal megszórva kitűnő vacsorára is, krémsajt illik hozzá, hideg felvágott, savanyúságok.
Almából - leves, köret, saláta, lekvár és más
Az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsünk. Egész évben könnyen hozzáférhető, remek szomjoltó és vitaminforrás. Egy régi mondás szerint naponta egy alma, az orvost távol tartja.
Az alma csökkenti a vér koleszterinszintjét, rendben tartja a vérnyomást, normalizálja a vérzsírok szintjét. Erősíti az immunrendszert, jótékonyan támogatja a keringési rendszert és a szívműködést. Stabilizálja a vércukorszintet, erősíti az érfalakat, a fogínyt, valamint tisztítja a beleket.
Croissant házilag
Az otthoni sütésnek számtalan előnye közül, talán a gazdaságosságot kell kiemelni. Igaz, az otthoni ízek sem elhanyagolhatók. Próbáljuk ki a méltán népszerű croissant, elkészíteni. Viszonylag gyors és egyszerű.
Házi croissant, leveles tésztából lekvárral vagy Nutellával megtöltve. A tésztát kör alakúra érdemes nyújtani. A következő ábrának megfelelően vágjuk háromszögeket.
Margarin kontra vaj
Amíg az emberek egy része hanyag mozdulattal rákeni az első polcról lekapott terméket a kenyérre, sokan zsírra menő háborút folytatnak azért, hogy tudatosítsák: nem mindegy, mit hova kenünk (bár ez más kontextusban is örök konklúzió). A különböző médiumokon terjengő féligazságok és – általában nem létező szakemberek nevével fémjelzett – rágalmak miatt összezavarodó margarinfogyasztók és vajpártiak tisztánlátásáért az Unilever Kft. tartott sajtótájékoztatót.
Hogyan süssünk grillcsirkét otthon?
Grillcsirkét otthon? Igen! Itt a grillszezon, a kerti partyk időszaka. És vajon mi dobná fel leginkább az összejövetelt, ha nem egy tökéletesen elkészített grillcsirke? A csirke otthoni grillezéséhez többféle elkészítési mód is a rendelkezésünkre áll.
Lássuk, melyek ezek:
1. Mini grillcsirke sütő