Mainet.hu * Szórakozás, Információ, Időtöltés

- Pontos idő:
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
  • ● Autó, motor
  • ● Divat
  • ● Receptek, konyha
  • ● Érdekességek
  • ● Játék
  • ● Film
  • ● Erotika
  • ● Lakás, bútor
  • ● Jó tudni
  • ● Szoftverek, internet
  • ● Csak nőknek
  • ● Csak férfiaknak
  • ● Mobilok
  • ● Forma1
  • ● Sport
  • ● Munka
  • ● Növény,állat
  • ● Kert
  • ● Szabadidő
  • ● Utazás
  • ● Életmód, egészség
  • ● Képeslapküldő
  • ● Mainet direkt

  • Ön itt van:  
  • Főlap
  • ● Receptek, konyha
  • Az amerikai mindennapok finom falatja
Hirdetes_potenciamax.hu
Hirdetes_potenciamax.hu

Írjon Ön is cikket! Regisztráljon és írhat cikket ! Bővebb információ

Regisztrált felhasználó belépése:
  • Fiók létrehozása
  • Elfelejtette felhasználónevét?
  • Elfelejtette jelszavát?

Az amerikai mindennapok finom falatja

  • E-mail
Megjelent: 2014. szeptember 03
Tweet

Az amerikai reggeli elkerülhetetlen süteménye kétségkívül a bagel, ez a tenyér méretű középen lyukas kerek tészta, melyet magában vagy szendvicsként szokták fogyasztani. A ropogósra sült vastag zsemleféle intenzív ízű, fényes héjú és puha belsejű. Frissen kell enni, azonnal míg meleg, mert gyorsan kihűl és hamar megkeményedik. Mákkal, szezám-, tök- vagy lenmaggal megszórva kitűnő vacsorára is, krémsajt illik hozzá, hideg felvágott, savanyúságok.

 Ha pontosítani szeretnénk, akkor e finom falat a New York-iak kedvence, mondhatnánk talán azt is, hogy ez a kovászos tésztájú zsenge héjú kalácstészta New York egyik híresebb gasztronómiai jelképe lett, holott eredetileg európai származású. Eredete ma már kevésbé ismert, a bagel ugyanis már a XVI. századbeli krakkói zsidó forrásokban is szerepelt, alapjába véve szláv étel, egészen pontosan pedig lengyel. Mielőtt az új kontinensen ismert lett, megjelent Nagy-Britanniában is, ahová kelet-európai bevándorlók hozták a XIX. század végén. Ott azonban nem válik népszerűvé, a zsidó közösségeken belül ismerik csak, szélesebb körökbe nem jut el. Nevezeteségre majdcsak a XX. század végén tesz szert, és azt is mint amerikai különlegesség. Az Egyesült Államokbaa XIX. század végén került, úgymint Kanadába is, kelet-európai zsidó bevándorlók révén. New York-ban sokáig csak az említett bevándorlók készítették és amikor már árusításra is előállították, akkor is sokáig csak a Zsidó Pékségek Egyesülete foglalkozott vele. Ez a hagyományosan búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből készül finom falat azonban igen hamar népszerű lett, mások is sütni és árulni kezdték,  
Az amerikai mindenapok finom falatja
Az amerikai mindenapok finom falatja

New York-ból egész Amerikára kiterjedt és így a huszadik század ötvenes évei közepe táján már mint mélyhűtott, csomagolt végterméket is lehetett kapni, a hetvenes évektől pedig már a mindennapi étrend nélkülözhetetlen részévé vált.

 
Az amerikai mindenapok finom falatja
Az amerikai mindenapok finom falatja
 Ma már a zamatos bagelt világszerte amerikai süteménynek tudják. Pékségekben és otthon is készítik. Sütés előtt rövid ideig vízben főzik, a tészta közepébe óvatosan lyukat fúrva. A lyuk azért van, mert valamikor madzagra fűzve vagy hosszú botokra szúrva árulták ezeket a zsemléketKelet Európa pékségeiben és az utcáin is. Akkoriban minennap ették, reggel és az egész nap folyamán is. Manapság az Egyesült Államokban és Kanadában a bagel releváns, standard sütemény, a kilenvcenes évek végén pedig már a McDonalds-ban is kapható volt. Számos változatai vannak, édes és sós bagel egyaránt kedves mindenkinek, a sima, mákos vagy szezámos verziója a közkedvelt vasárnapi brunchok alapja,

de rajongói a húsos, salátás vagy tojásosnak is vannak, utánuk viszont az édes változatok remekei következnek, csokoládés vagy gyümölcsös bagelek, fahéjasak, krémesek és mazsolásak.

Észak Amerikában manapság kettő legismertebb bagel fajta van, az úgynevezett New York-Style Bagel, amely egy kézzel formált búzatészta alapú, mákkal vagy szezámmaggal megszórt sós sütemény, és a fatüzelésű kemencékben sütött Montreal-Style Bagel, amely a New York-ihoz képest kisebb és édesebb, továbbá malátát meg tojást is tartalmaz. Tehát eléggé különbözik e két fajta bagel, de ez a jó bennük. Aki New York-ban járt, az egészen biztosan megkóstolta az ottani híres bagelt. Mások viszont otthon is elkészítik, hiszen akár a zsemle, a bagettvagy a kifli, a bagel is kitűnő szendvicsalap. A házilag készített nagyszerű finomságokkal töltött bagelt az uzsonnázó gyerekek egyenesen imádni fogják, főleg ha házi ricottával töltjük meg, mellé pedig jól esik kakaós- vagy tejeskávét inni. Bagelezzünk tehát!

 

A cikk szerzője: Angie

2014. szeptember 03.

Copyright: mainet.hu

 

Tweet
Sir John Bowring

Tudta?..hogyan vélekedett Sir John Bowring a magyar nyelvről?

Gábor Dénes

Tudta?..hogy az atombomba fejlesztői magyar-amerikaiak voltak?

Kármán Tódor

Tudta?..hogy a televízió létezését a magyaroknak köszönheti?

Pulitzer József

Tudta?..hogy a "Pulitzer-díj" nevét Pulitzer Józsefről kapta?

Kategória legfrissebb cikkei

  • Citromos biszkvit
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
  • Nemcsak a macik szeretik
  • Vörös tea reggel, délben, este
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

Kategória népszerű cikkei

  • Citromos biszkvit
    1886
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
    1702
  • Az amerikai mindennapok finom falatja
    1311
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
    1309
  • Narancs és lime üdítőital
    1258

Kapcsolódó cikkek amelyek érdekelhetik

  • 2014.08.31. 16:08 -
    Egy sokat irigyelt állás kulisszatitkai – Mit csinál egy légiutas-kísérő?
Kapcsolódó hirdetések
Banner0 1 200x200
banner 2

Népszerű cikkek

  • Képeslapküldő
  • Tudta Ön?
  • Erotikus háttérképek
  • Divatos öltözködés régen és ma
  • Victoria Hislop: A sziget
  • Ha szex, akkor Kámaszútra!
  • Civil szervezet létrehozása lépésról-lépésre
  • Elektromos autók Magyarországon
  • Dobd fel a szerelmi életedet afrodiziákumokkal!
  • A Pulik
  • Új süti őrület! - Cobbler
  • A bor a fogakkal is csodát művel
  • Mariana-árok
  • A szexistennő születése – A nagyi receptje szerint
  • Belsőégésű motorok
  • Télen is, ősszel is lehet a szabadban szexelni!
potenciamax.hu
Demo9
potenciamax.hu

 

 

 

  Általános ---

  Copyright mainet.hu © All right reserved!     

  Impresszum             

  Adatkezelés             

 

 

 

 

 

 

    Tájékoztatók ---

    Kapcsolat

    Hírdetések - Információk             

    A megtekintés feltételei             

    Felelősség             

 

 

 

 

   Weboldal ---

    force bootstruct framework         

    design mainet.hu

    Bannerek             

    Banner és link partnereink             

 

 

 

 

   Partnerek ---

   produced designbetyar

 

 

 

 

https://naturplus.hu/

https://potenciamax.hu/

http://cool-shop.hu/

https://potencianovelo-shop.hu/

Back to Top

Linkkatalógus