Napjainkban újra divat lett a teázás. Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy megyünk befelé a hosszú, sötét, hideg napokba, annál jobban esik beülni a fotelba, egy bögre finom, gőzölgő teával.
Sokféle teával találkozunk a boltok polcain, ki-ki bátran válogathat kedve szerint. Számunkra a teázás mindennapos dolog. Napközben is teát fogyasztunk, általában napszakok és évszakok szerint variálunk. Az ősz beköszöntével előtérbe kerülnek a gyümölcs,- a gyógy-, és a vörös teák. Most az utóbbiról lesz szó bővebben!
Rooibos teaként ismerjük ezt a Dél-Afrikában honos, fokföldi rekettye hajtásaiból készült, erősen fermentált teaféleséget. A növényt a Khoi Khoi törzs évszázadok óta használja üdítőital és színezőanyag alapjaként egyaránt.
Az 1700-as évekből származó feljegyzések bizonyítják, hogy a helyiek évszázadok óta gyógynövényként is hasznosították a vörös teát, illetve a belőle előállított készítményeket.
A termesztés és feldolgozás ma is hagyományos, kézi módszerekkel történik, a teaültetvényeken vegyszereket nem használnak.
A rooibos tea alapanyagát a növényről annak másfél éves korában szedik le először. A hajtásokat a nyári hónapokban gyűjtik be. Kőlapon zúzzák össze és szárítják. A fermentálás során nyeri el a tea jellegzetes mélyvörös színét. Fontos tudni, hogy a rooibos tea létezik zöld, fermentálás nélküli változatban is. Gőzöléssel sterilizálják, újra szárítják, átszitálják és csomagolják. A dél-afrikaiak a cserje fás részeit hasznosítják. |
A rooibos tea reggel élénkít, nappal remek szomjoltó, este nyugtató hatású, tehát bármely napszakban fogyasztható. Forrón vagy hidegen egyaránt finom és üdítő, ízesíthető is, de erős, diós aromájával önmagában is finom.
Ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, fluor, cink, mangán, magnézium, réz) gazdag, ugyanakkor cseranyag-tartalma alacsony. Antioxidáns hatású, tehát semlegesíti a szabad gyököket és lassítja az öregedési folyamatokat. Hatékony ellenszere a görcsoldásnak és remek fájdalomcsillapító.
Enyhíti az asztma, a szénanátha tüneteit, nyugtató, segít az elalvásban, bőrbetegségek kezelésére pedig külsőleg is hatásos (pattanásos bőr, ekcéma, pikkelysömör).
|
Ami biztos: a vörös tea fontos szerepet játszik az oxigén sejtek közötti továbbításában, segíti az anyagcserét, nélkülözhetetlen az erős csontozat és fogak kialakulásában, serkenti az idegrendszer működését.
Gyerekeknek és időseknek is jó szívvel ajánlom a vörös tea fogyasztását. Szükség szerint édesítsék, lehetőleg mézzel, hiszen maga a méz is nyugtató hatású, így lefekvés előtt fogyasztva könnyebbé teszi az elalvást.
A boltokban többféle ízesítésű rooibos teával találkozhatnak, kapható vaníliás, karamellás, gyömbéres, citromos, mézes és gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel kevert variációk is.
Horváth Adrien
fitoterapeuta
Copyright: mainet.hu