Az ősz hangulatához hozzátartozik a birsalma jellegzetes, semmihez nem hasonlító illata. Nem véletlen, hogy nagyanyáink a konyha vagy a kamra polcain tartották ezeket a göcsörtös, sárgás-zöldes gyümölcsöket, hiszen átható illatukkal a legjobb légfrissítők voltak.
A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, Irán és Turkesztán környékéről származik. Hazánkban sok helyen termesztik, de kivadult példányokkal is találkozhatunk.
|
Az ókorban gyógyszerként használták, emésztőszervi betegségeket kúráltak vele. Főzve, sütve és nyersen egyaránt hasznosnak tartották. A fennmaradt krónikák és füveskönyvek tanúsága szerint gyakran készítették el a birsalmát puhára főzve és mézben vagy rózsacukorban eltéve. Adtak hozzá szerecsendiót, fodormentát és tapaszként használták, gyomortáji fájdalmak, görcsök esetén. Napjainkban a gyümölcs magjait köhögéscsillapítóként használják, mert csökkenti a gyulladt nyálkahártyák irritációját. |
Magas csersavtartalma miatt hasfogó hatású, ugyanakkor az emésztőszervi gyulladásokat is csökkenti.
Külsőleg égési sérülések, felfekvések, sömörök elleni kenőcsök alkotórésze. Terméséből lekvárt, befőttet, birsalmasajtot készíthetünk.
Birsalmabefőtt:
A megtisztított, gerezdekre vágott gyümölcsöt ízlés szerint édesített vízben feltesszük főni. A vízbe citromot, szegfűszeget, fahéjat teszünk. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kevés tartósítószert keverünk bele, üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nemcsak édességként, hanem húsok mellé, köretként is tálalhatjuk. Gyümölcssalátákat és leveseket is készíthetünk belőle.
Birsalmalekvár:
A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt kevés vízben teljesen puhára főzzük. Mézzel vagy cukorral, tört fahéjjal vagy szegfűszeggel, reszelt citrom vagy narancs héjával fűszerezzük, kevés tartósítót keverünk bele és gyorsan, nehogy odakapjon (erre a massza sűrűsége miatt van esély!), újraforraljuk. Üvegekbe töltjük, lekötjük és szárazdunsztban tartjuk 1 napig.
Birsalmasajt:
1 kg alaposan megmosott, de nem meghámozott gyümölcshöz kevés vizet adunk és péppé főzzük, majd átpasszírozzuk. 1 deci birsalma lével, 60 deka (soknak tűnik, de sajnos a végső siker miatt kell ennyi) cukorral szirupot készítünk, belecsavarjuk egy egész citrom levét és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a birsalmapéphez. Kislángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg kistányérra cseppentve már nem folyik szét. Ki-ki ízlése szerint keverhet a gyümölcshöz fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, és 10 deka durvára tört diót vagy mandulát.
Étolajjal kikent formákba öntjük és hagyjuk megszáradni. A formákból 2-3 nap után selyempapírra tesszük, és naponta megforgatjuk a sajtot. Kb. 2-3 hét alatt kiszárad. Célszerű kisebb formákban kezdeni a szikkasztást, mert gyorsabban szárad.
Fóliában vagy kerámiatartóban, fémdobozban tárolhatjuk.
Horváth Adrien
fitoterapeuta
Copyright: mainet.hu











