Mainet.hu * Szórakozás, Információ, Időtöltés

- Pontos idő:
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
  • ● Autó, motor
  • ● Divat
  • ● Receptek, konyha
  • ● Érdekességek
  • ● Játék
  • ● Film
  • ● Erotika
  • ● Lakás, bútor
  • ● Jó tudni
  • ● Szoftverek, internet
  • ● Csak nőknek
  • ● Csak férfiaknak
  • ● Mobilok
  • ● Forma1
  • ● Sport
  • ● Munka
  • ● Növény,állat
  • ● Kert
  • ● Szabadidő
  • ● Utazás
  • ● Életmód, egészség
  • ● Képeslapküldő
  • ● Mainet direkt

  • Ön itt van:  
  • Főlap
  • ● Receptek, konyha
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
Hirdetes_potenciamax.hu
Hirdetes_potenciamax.hu

Írjon Ön is cikket! Regisztráljon és írhat cikket ! Bővebb információ

Regisztrált felhasználó belépése:
  • Fiók létrehozása
  • Elfelejtette felhasználónevét?
  • Elfelejtette jelszavát?

Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt

  • E-mail
Megjelent: 2014. szeptember 19
Tweet

Az ősz hangulatához hozzátartozik a birsalma jellegzetes, semmihez nem hasonlító illata. Nem véletlen, hogy nagyanyáink a konyha vagy a kamra polcain tartották ezeket a göcsörtös, sárgás-zöldes gyümölcsöket, hiszen átható illatukkal a legjobb légfrissítők voltak.
A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, Irán és Turkesztán környékéről származik. Hazánkban sok helyen termesztik, de kivadult példányokkal is találkozhatunk.

 Az ókorban gyógyszerként használták, emésztőszervi betegségeket kúráltak vele. Főzve, sütve és nyersen egyaránt hasznosnak tartották. A fennmaradt krónikák és füveskönyvek tanúsága szerint gyakran készítették el a birsalmát puhára főzve és mézben vagy rózsacukorban eltéve. Adtak hozzá szerecsendiót, fodormentát és tapaszként használták, gyomortáji fájdalmak, görcsök esetén. Napjainkban a gyümölcs magjait köhögéscsillapítóként használják, mert csökkenti a gyulladt nyálkahártyák irritációját.

Az ősz gyümölcse a birs
Az ősz gyümölcse a birs

Magas csersavtartalma miatt hasfogó hatású, ugyanakkor az emésztőszervi gyulladásokat is csökkenti.
Külsőleg égési sérülések, felfekvések, sömörök elleni kenőcsök alkotórésze. Terméséből lekvárt, befőttet, birsalmasajtot készíthetünk.


Birsalmabefőtt:
A megtisztított, gerezdekre vágott gyümölcsöt ízlés szerint édesített vízben feltesszük főni. A vízbe citromot, szegfűszeget, fahéjat teszünk. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kevés tartósítószert keverünk bele, üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nemcsak édességként, hanem húsok mellé, köretként is tálalhatjuk. Gyümölcssalátákat és leveseket is készíthetünk belőle.


Birsalmalekvár:
A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt kevés vízben teljesen puhára főzzük. Mézzel vagy cukorral, tört fahéjjal vagy szegfűszeggel, reszelt citrom vagy narancs héjával fűszerezzük, kevés tartósítót keverünk bele és gyorsan, nehogy odakapjon (erre a massza sűrűsége miatt van esély!), újraforraljuk. Üvegekbe töltjük, lekötjük és szárazdunsztban tartjuk 1 napig.


Birsalmasajt:
1 kg alaposan megmosott, de nem meghámozott gyümölcshöz kevés vizet adunk és péppé főzzük, majd átpasszírozzuk. 1 deci birsalma lével, 60 deka (soknak tűnik, de sajnos a végső siker miatt kell ennyi) cukorral szirupot készítünk, belecsavarjuk egy egész citrom levét és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a birsalmapéphez. Kislángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg kistányérra cseppentve már nem folyik szét. Ki-ki ízlése szerint keverhet a gyümölcshöz fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, és 10 deka durvára tört diót vagy mandulát.
Étolajjal kikent formákba öntjük és hagyjuk megszáradni. A formákból 2-3 nap után selyempapírra tesszük, és naponta megforgatjuk a sajtot. Kb. 2-3 hét alatt kiszárad. Célszerű kisebb formákban kezdeni a szikkasztást, mert gyorsabban szárad.
Fóliában vagy kerámiatartóban, fémdobozban tárolhatjuk.

 

Horváth Adrien
fitoterapeuta

Copyright: mainet.hu

Tweet
Sir John Bowring

Tudta?..hogyan vélekedett Sir John Bowring a magyar nyelvről?

Gábor Dénes

Tudta?..hogy az atombomba fejlesztői magyar-amerikaiak voltak?

Kármán Tódor

Tudta?..hogy a televízió létezését a magyaroknak köszönheti?

Pulitzer József

Tudta?..hogy a "Pulitzer-díj" nevét Pulitzer Józsefről kapta?

Kategória legfrissebb cikkei

  • Citromos biszkvit
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
  • Nemcsak a macik szeretik
  • Vörös tea reggel, délben, este
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

Kategória népszerű cikkei

  • Citromos biszkvit
    1883
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
    1701
  • Az amerikai mindennapok finom falatja
    1309
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
    1307
  • Narancs és lime üdítőital
    1256

Kapcsolódó cikkek amelyek érdekelhetik

Nem találtunk kapcsolódó cikkeket.


Kapcsolódó hirdetések
Banner0 1 200x200
Demo8

Népszerű cikkek

  • Képeslapküldő
  • Tudta Ön?
  • Erotikus háttérképek
  • Divatos öltözködés régen és ma
  • Victoria Hislop: A sziget
  • Ha szex, akkor Kámaszútra!
  • Civil szervezet létrehozása lépésról-lépésre
  • Elektromos autók Magyarországon
  • Dobd fel a szerelmi életedet afrodiziákumokkal!
  • A Pulik
  • Új süti őrület! - Cobbler
  • A bor a fogakkal is csodát művel
  • Mariana-árok
  • A szexistennő születése – A nagyi receptje szerint
  • Belsőégésű motorok
  • Télen is, ősszel is lehet a szabadban szexelni!
potenciamax.hu
potenciamax.hu
Demo11

 

 

 

  Általános ---

  Copyright mainet.hu © All right reserved!     

  Impresszum             

  Adatkezelés             

 

 

 

 

 

 

    Tájékoztatók ---

    Kapcsolat

    Hírdetések - Információk             

    A megtekintés feltételei             

    Felelősség             

 

 

 

 

   Weboldal ---

    force bootstruct framework         

    design mainet.hu

    Bannerek             

    Banner és link partnereink             

 

 

 

 

   Partnerek ---

   produced designbetyar

 

 

 

 

https://naturplus.hu/

https://potenciamax.hu/

http://cool-shop.hu/

https://potencianovelo-shop.hu/

Back to Top

Linkkatalógus