Mainet.hu * Szórakozás, Információ, Időtöltés

- Pontos idő:
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
  • ● Autó, motor
  • ● Divat
  • ● Receptek, konyha
  • ● Érdekességek
  • ● Játék
  • ● Film
  • ● Erotika
  • ● Lakás, bútor
  • ● Jó tudni
  • ● Szoftverek, internet
  • ● Csak nőknek
  • ● Csak férfiaknak
  • ● Mobilok
  • ● Forma1
  • ● Sport
  • ● Munka
  • ● Növény,állat
  • ● Kert
  • ● Szabadidő
  • ● Utazás
  • ● Életmód, egészség
  • ● Képeslapküldő
  • ● Mainet direkt

  • Ön itt van:  
  • Főlap
  • ● Receptek, konyha
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
Hirdetes_potenciamax.hu
Hirdetes_potenciamax.hu

Írjon Ön is cikket! Regisztráljon és írhat cikket ! Bővebb információ

Regisztrált felhasználó belépése:
  • Fiók létrehozása
  • Elfelejtette felhasználónevét?
  • Elfelejtette jelszavát?

Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

  • E-mail
Megjelent: 2014. szeptember 13
Tweet

Ha szeretjük vendégül látni barátainkat, rokonainkat, ha a konyhaművészet és az ételek elkészítése számunkra olyan tudomány, amelyikben szívesen és örömmel tündökölünk, akkor egészen bizonyosan valamicskét ismerjük már a fúziós konyha titkait is. Akik viszont még nemigen hallottak erről a gasztronómiai trendről, azokat talán maga az elnevezés kissé el is tántorthat az ismerkedéstől.

Ugyanis a fúziós konyha nem a huszonegyedik század ultramodern kuktáinak a legújabb találmánya, és nem is valamelyik világhírű fizikus szerény konyhájának a népszerűsítese, hanem egy relatív rég óta ismert főzéstechnika, amely a klasszikus regionális és nemzeti konyhák ötvözését jelenti. Ezt az elnevezést a múlt század nyolcvanas éveitől kezdve használják világszerte, akkor lett ugyanis először említve ez a kifejezés, azt is nem máshol mint a nagyvárosi New York Times egyik cikkében. Azóta a fúziós konyha az egyik legfelkapottabb főzéstechnika lett, azzal persze, hogy ehhez a főzésmódhoz valójábn nagyon sokat kell tudni a világ konyháiról, ismerni kell a nemzeti és regionális konyhákat minden részletükben és apróságaikban, és nem utolsósorban meg is kell fordulni a világ több táján azzal a céllal, hogy kitanuljuk az egzotikus konyhák fortélyait.

Több nemzeti konyha például kimondottam fúziósnak nevezhető, ilyen például az orosz meg a francia, aztán az Egyesült Államok déli részén fekvő régiók konyhái mint például a cajun konyha vagy az ottani spanyol konyha. Maga a konyha története is merőben fúziósnak nevezhető, hiszen a népvándorlások, a nagy földrajzi felfedezések, a kolonizációk, mindezek a különböző konyhák fuzionálásához vezettek. A gyarmati fúziós konyha egyébként már évszázadokkal ezelőtt ismert volt, az amerikai nagyvárosokban pedig a rengeteg bevándorló mi mást is tehetett volna minthogy a magukkal hozott gasztronómiai tudást ötvözze az ott meglévő konyhatechnikákkal. Sok minden hozzájárult az új gasztronómiai trend kialakuláshoz, a fúziós konyha hivatalos megszületéséhez. Elsősorban a fürgelábú világutazó kukták serkentették az új trendet. Bejárták a világ legérdekesebb régióit, belekóstoltak az ottani mesterek nagylábasaiba, aztán a magukkal hozott otthoni konyhatrükkökkel ötvözve új ételeket találtak ki. Nos, nem volt azért olyan egyszerű a dolog, mert bizony ezt úgy kell érteni, hogy zseniális ételek születtek a mesterek kezei alatt. Valódi trend született, olyan, amelyiket tiszta szívvel követni lehet, különösen ha mi is megfordultunk már egy-két olyan helyen, ahol elsajátíthattunk néhány érdekes étel elkészítését.

 
Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

A fúziós konyha a globalizációs világ konyhája. Több nagyon jó példa van rá, de hadd említsünk csak néhányat a legnagyobbak és legismertebbek közül. Az egyik a XVIII. századba invitál bennünket, amikor az Európába érkezett orosz konyhaművészek finom módon ötvözték a francia konyhatechnikát az orosz konyha hagyományával, a másik példa a dél-amerikai cajun konyhát illeti, amelyik alapjában véve is már fúziós: a francia, a spanyol és az afrikai konyha összekapcsolása, és harmadiknak a sokat emlegetett kaliforniai konyhát illik szóba hozni. Ez a három konyha vilgászerte ismert mint fúziós, ezektől a konyháktól lehet kezdeni az ismerkedést a fúziós ételek tarka világával.

Következő lépés lenne a saját régiónk ötvözése egy másikkal, de ilyen messzire talán még ne menjünk, elég eleinte csak kóstolgatni a fúziós mesterek már jól ismert készítményeit.

Ami elméletben jó, az a gyakorlatban is jó kell legyen. Igy van ez a fúziós konyhával is. Fontos tudnivaló mielőtt hozzáfogunk fúzionálni, hogy a fúziós étkezés nem azt jeletni, hogy össze kell dobálni egy tányérra mindent ami eszünkbe jut és ami a kezünk ügyében van. Mert ettől bizony nem lesz trendi a reggelink, de még az ebédünk sem. Egyébként pedig egy ilyen összeállítástól inkább elmegy a kedvünk az étkezéstől. A fúziós főzés és étkezés mögött tudás és tapasztalat van, szakértelem, jártasság a konyhaművészetekben és persze minőséges élelmiszerek. Mondhatni azt is egy mesteri hozzáálás. Valódi érdeklődés a gasztronómiai világok felfedezéséhez. A főzés nemzetközi nagy divat, így ennek a konyhának is megvannak már a saját nagymesterei, a kulináris csillagai, mint megannyi más gasztronómiai irányzatnak napjainkban. Aki többet szeretne tudni erról a konyhatechnikáról, annak rendelkezésére állnak szebbnél szebb szakácskönyvek, és ha tényleg fúziós ízek után kezdünk kutatni, érdemes tudni, hogy a global cuisine és a crossover elnevezések mögött is a fúziós konyha áll.

A gasztronómiai fúzió már nagyon rég óta tart, lehet több ezer éve is. Jelen volt tulajdonképpen minden történelmi korban, újabban pedig már több fúziós étellel találkozhatunk még a szupermarketek polcain is mint különböző nagyvilági termékekkel vagy mint mélyhűtött élelmiszerekkel.

A cikk szerzője: Angie

2014. szeptember 13.

Copyright: mainet.hu

Tweet
Sir John Bowring

Tudta?..hogyan vélekedett Sir John Bowring a magyar nyelvről?

Gábor Dénes

Tudta?..hogy az atombomba fejlesztői magyar-amerikaiak voltak?

Kármán Tódor

Tudta?..hogy a televízió létezését a magyaroknak köszönheti?

Pulitzer József

Tudta?..hogy a "Pulitzer-díj" nevét Pulitzer Józsefről kapta?

Kategória legfrissebb cikkei

  • Citromos biszkvit
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
  • Nemcsak a macik szeretik
  • Vörös tea reggel, délben, este
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

Kategória népszerű cikkei

  • Citromos biszkvit
    1886
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
    1702
  • Az amerikai mindennapok finom falatja
    1310
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
    1309
  • Narancs és lime üdítőital
    1258

Kapcsolódó cikkek amelyek érdekelhetik

Nem találtunk kapcsolódó cikkeket.


Kapcsolódó hirdetések
Banner0 1 200x200
Demo8

Népszerű cikkek

  • Képeslapküldő
  • Tudta Ön?
  • Erotikus háttérképek
  • Divatos öltözködés régen és ma
  • Victoria Hislop: A sziget
  • Ha szex, akkor Kámaszútra!
  • Civil szervezet létrehozása lépésról-lépésre
  • Elektromos autók Magyarországon
  • Dobd fel a szerelmi életedet afrodiziákumokkal!
  • A Pulik
  • Új süti őrület! - Cobbler
  • A bor a fogakkal is csodát művel
  • Mariana-árok
  • A szexistennő születése – A nagyi receptje szerint
  • Belsőégésű motorok
  • Télen is, ősszel is lehet a szabadban szexelni!
potenciamax.hu
potenciamax.hu
Demo11

 

 

 

  Általános ---

  Copyright mainet.hu © All right reserved!     

  Impresszum             

  Adatkezelés             

 

 

 

 

 

 

    Tájékoztatók ---

    Kapcsolat

    Hírdetések - Információk             

    A megtekintés feltételei             

    Felelősség             

 

 

 

 

   Weboldal ---

    force bootstruct framework         

    design mainet.hu

    Bannerek             

    Banner és link partnereink             

 

 

 

 

   Partnerek ---

   produced designbetyar

 

 

 

 

https://naturplus.hu/

https://potenciamax.hu/

http://cool-shop.hu/

https://potencianovelo-shop.hu/

Back to Top

Linkkatalógus