Ha szeretjük vendégül látni barátainkat, rokonainkat, ha a konyhaművészet és az ételek elkészítése számunkra olyan tudomány, amelyikben szívesen és örömmel tündökölünk, akkor egészen bizonyosan valamicskét ismerjük már a fúziós konyha titkait is. Akik viszont még nemigen hallottak erről a gasztronómiai trendről, azokat talán maga az elnevezés kissé el is tántorthat az ismerkedéstől.
Ugyanis a fúziós konyha nem a huszonegyedik század ultramodern kuktáinak a legújabb találmánya, és nem is valamelyik világhírű fizikus szerény konyhájának a népszerűsítese, hanem egy relatív rég óta ismert főzéstechnika, amely a klasszikus regionális és nemzeti konyhák ötvözését jelenti. Ezt az elnevezést a múlt század nyolcvanas éveitől kezdve használják világszerte, akkor lett ugyanis először említve ez a kifejezés, azt is nem máshol mint a nagyvárosi New York Times egyik cikkében. Azóta a fúziós konyha az egyik legfelkapottabb főzéstechnika lett, azzal persze, hogy ehhez a főzésmódhoz valójábn nagyon sokat kell tudni a világ konyháiról, ismerni kell a nemzeti és regionális konyhákat minden részletükben és apróságaikban, és nem utolsósorban meg is kell fordulni a világ több táján azzal a céllal, hogy kitanuljuk az egzotikus konyhák fortélyait.
Több nemzeti konyha például kimondottam fúziósnak nevezhető, ilyen például az orosz meg a francia, aztán az Egyesült Államok déli részén fekvő régiók konyhái mint például a cajun konyha vagy az ottani spanyol konyha. Maga a konyha története is merőben fúziósnak nevezhető, hiszen a népvándorlások, a nagy földrajzi felfedezések, a kolonizációk, mindezek a különböző konyhák fuzionálásához vezettek. A gyarmati fúziós konyha egyébként már évszázadokkal ezelőtt ismert volt, az amerikai nagyvárosokban pedig a rengeteg bevándorló mi mást is tehetett volna minthogy a magukkal hozott gasztronómiai tudást ötvözze az ott meglévő konyhatechnikákkal. Sok minden hozzájárult az új gasztronómiai trend kialakuláshoz, a fúziós konyha hivatalos megszületéséhez. Elsősorban a fürgelábú világutazó kukták serkentették az új trendet. Bejárták a világ legérdekesebb régióit, belekóstoltak az ottani mesterek nagylábasaiba, aztán a magukkal hozott otthoni konyhatrükkökkel ötvözve új ételeket találtak ki. Nos, nem volt azért olyan egyszerű a dolog, mert bizony ezt úgy kell érteni, hogy zseniális ételek születtek a mesterek kezei alatt. Valódi trend született, olyan, amelyiket tiszta szívvel követni lehet, különösen ha mi is megfordultunk már egy-két olyan helyen, ahol elsajátíthattunk néhány érdekes étel elkészítését.
A fúziós konyha a globalizációs világ konyhája. Több nagyon jó példa van rá, de hadd említsünk csak néhányat a legnagyobbak és legismertebbek közül. Az egyik a XVIII. századba invitál bennünket, amikor az Európába érkezett orosz konyhaművészek finom módon ötvözték a francia konyhatechnikát az orosz konyha hagyományával, a másik példa a dél-amerikai cajun konyhát illeti, amelyik alapjában véve is már fúziós: a francia, a spanyol és az afrikai konyha összekapcsolása, és harmadiknak a sokat emlegetett kaliforniai konyhát illik szóba hozni. Ez a három konyha vilgászerte ismert mint fúziós, ezektől a konyháktól lehet kezdeni az ismerkedést a fúziós ételek tarka világával. |
Következő lépés lenne a saját régiónk ötvözése egy másikkal, de ilyen messzire talán még ne menjünk, elég eleinte csak kóstolgatni a fúziós mesterek már jól ismert készítményeit.
Ami elméletben jó, az a gyakorlatban is jó kell legyen. Igy van ez a fúziós konyhával is. Fontos tudnivaló mielőtt hozzáfogunk fúzionálni, hogy a fúziós étkezés nem azt jeletni, hogy össze kell dobálni egy tányérra mindent ami eszünkbe jut és ami a kezünk ügyében van. Mert ettől bizony nem lesz trendi a reggelink, de még az ebédünk sem. Egyébként pedig egy ilyen összeállítástól inkább elmegy a kedvünk az étkezéstől. A fúziós főzés és étkezés mögött tudás és tapasztalat van, szakértelem, jártasság a konyhaművészetekben és persze minőséges élelmiszerek. Mondhatni azt is egy mesteri hozzáálás. Valódi érdeklődés a gasztronómiai világok felfedezéséhez. A főzés nemzetközi nagy divat, így ennek a konyhának is megvannak már a saját nagymesterei, a kulináris csillagai, mint megannyi más gasztronómiai irányzatnak napjainkban. Aki többet szeretne tudni erról a konyhatechnikáról, annak rendelkezésére állnak szebbnél szebb szakácskönyvek, és ha tényleg fúziós ízek után kezdünk kutatni, érdemes tudni, hogy a global cuisine és a crossover elnevezések mögött is a fúziós konyha áll.
A gasztronómiai fúzió már nagyon rég óta tart, lehet több ezer éve is. Jelen volt tulajdonképpen minden történelmi korban, újabban pedig már több fúziós étellel találkozhatunk még a szupermarketek polcain is mint különböző nagyvilági termékekkel vagy mint mélyhűtött élelmiszerekkel.
A cikk szerzője: Angie
2014. szeptember 13.
Copyright: mainet.hu