Hűvös, szeles napoknak nézünk elibe, egy bögre forró tea mind sűrűbben elkel, úgy a munkán mint odahaza is. Aprósütemény, keksz vagy biszkvit igazi tea mellé való finomság. Legtöbbször a teasüteményeket üzletekben vásároljuk, de van aki jobban kedveli a házikészítésűt.
Ha azokhoz sorolhatjuk magunkat, akiknek szent a házi koszt, akkor szakácstudományuk fontos része a biszkvit készítése is.
A Brit-szigetek kulináris világában a kalácsok és különféle sütemények között kiemelkedő helyet foglal a XVIII. századból származó, tojásból, lisztből, cukorból és vajból készült szivacsos belsejű biszkvit, a jól ismert Pound Cake. Ez a robusztus, finom kalács elkészíthető hihetetlenül sok verzióban. Több néven ismert, különböző városokban és más-más kontinenseken eltérő nevek alatt ismerik. Az angol Pound Cake elnevezés onnan ered, hogy e kalács készítésekor mindent fonttal mértek, egy font (pound) vaj, cukor, tojás és egyéb kellett bele.
A következő recept alapreceptnek számít. Uzsonnára, kirándulásra, ugyanúgy mint reggelire vagy délutáni tea mellé kitűnő sütemény. Sokáig friss marad, könnyen tárolható.
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 kanál sütőpor
¾ kanál só
1 csésze vaj
½ csésze olaj
5 tojás
1 csésze tej
2 citrom leve
2 citrom reszelt héja
A sütőt előmelegítjük. A tepsit megolajozzuk és beszórjuk liszttel.
Válasszunk egy szép alakú tepsit, hosszúkásat például, így szebb alakúra szelhetjük majd a kisült biszkvitet. Az egyik edényben a lisztet, a sütőport és a sót egymáshoz adjuk, a másikban pedig kikeverjük a vajat, az olajat és a cukrot, a tojásokat egyenként hozzáadva. Ezután a lisztes keveréket hozzáadjuk a vajashoz, lassan adagoljuk és kevergetjük, közben tejet adunk hozzá szintén lassan és adagolva. Végül beleszórjuk a reszelt citrom héját és beleöntjük a citromlevet. |
Kiöntjük a tésztát egy tepsibe, előmelegített sütőben körülbelül 55 percig sütjük. Miután kész lett, hagyjuk kihülni. Ez körülbelül 15 percig tart. Következő lesz a kalács kitálalása egy tálcára, majd felszeleteljük tettszés szerint.
Következő lesz a kalács kitálalása egy tálcára, majd felszeleteljük tettszés szerint. Kiöntjük a tésztát egy tepsibe, előmelegített sütőben körülbelül 55 percig sütjük. Miután kész lett, hagyjuk kihülni. Ez körülbelül 15 percig tart. Következő lesz a kalács kitálalása egy tálcára, majd felszeleteljük tettszés szerint. A citromos biszkvit mellé kitűnő lesz gyümölcszselé, almapüré vagy csokoládémáz. |
A cikk szerzője: Angie
Fotók: Angie
2014. szeptember 29.
Copyright: mainet.hu
E-mail címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.