Mit csináljunk, ha gyorsan szeretnénk valami nassolnivalót enni, de már unjuk a hideg szendvicseket? A saláta nem elég laktató, és rendelni sem szeretnénk. Ismerős az érzés?
Szerencsére ilyenkor segítségünkre siet a sokrétűen felhasználható, készen kapható leveles tészta! A kinyújtott, feltekert tésztalapot kedvünk szerint formázhatjuk és használhatjuk. Az alábbi recept egy könnyen elkészíthető, mégis kiadós, meleg előétel elkészítését mutatja be.
A tésztalapot kibontás után ízlés szerint tovább nyújthatjuk. Amennyiben nincsen nyújtódeszkánk és sodrófánk a művelet elvégzéséhez, használhatjuk az alaposan letisztított, és belisztezett konyhapultot, és egy frissentartó fóliával beburkolt nagyméretű üveget is erre a célra. Miután elértük a megfelelő vastagságot, következhet a tészta megtöltése. Ehhez igazából bármit használhatunk, amit szeretünk. Az egyik klasszikus verzió elkészítése egy kis paradicsomszósszal indul. A szószt megvásárolhatjuk előre ízesítve - ebben az esetben nincs más dolgunk, csak a tésztán eloszlatni -, avagy ízesítetlenül is – ilyenkor a klasszikus provence-i fűszerekkel érdemes dúsítani a pürét. Ezek az oregánó, majoranna és a bazsalikom. Egy kis sót és borsot még hozzákeverünk, és már kész is a paradicsomos alap. A következő hozzávaló a sonka. Ezt legvalószínűbb esetben szeletelve, előfőzve vásároljuk meg, így ezzel sem lesz több dolgunk. A szétkent, ízesített paradicsomszószra egy sorban helyezzük végig a tészta közepére a sonkaszeleteket. Az utolsó hozzávaló a kihagyhatatlan gomba. A nyers, lédús zöldségeket felhasználás előtt le kell sütni, különben eláztatják a tésztát. Így a megtisztított, apróra vágott gombakockákat olajon megpirítjuk, közben sóval és borssal ízesítjük. A műveletet addig kell folytatni, amíg el nem tűnik a sótól kieresztett lé, és a gomba kicsit piros nem lesz. Amikor ezzel is készen vagyunk, a keveréket helyezzük a sonkaszeletek közepére.
Most következik a recept leglényegesebb lépése - a pillanat, amikor a háromszögeket kialakítjuk. A tésztát a közepére helyezett töltelékkel feltekerjük, majd a kapott hengerből kis háromszögeket vágunk. Ezzel a technikával érjük el, hogy a tekercsek szaftosak, és gusztusosak legyenek. A kész falatokra egy kis sajtot reszelünk, majd egyesével teflon tepsire vagy sütőpapírral kibélelt tálcára helyezzük őket. Közepes lángon gyorsan készre sütjük őket, és el is készültünk. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- paradicsomszósz fűszerezve
- 4 szelet sonka
- egy marék gomba
- kevés reszelt sajt
- só, bors, olaj
Email címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.