Az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsünk. Egész évben könnyen hozzáférhető, remek szomjoltó és vitaminforrás. Egy régi mondás szerint naponta egy alma, az orvost távol tartja.
Az alma csökkenti a vér koleszterinszintjét, rendben tartja a vérnyomást, normalizálja a vérzsírok szintjét. Erősíti az immunrendszert, jótékonyan támogatja a keringési rendszert és a szívműködést. Stabilizálja a vércukorszintet, erősíti az érfalakat, a fogínyt, valamint tisztítja a beleket.
Nagyon hasznos héjastul, nyersen fogyasztva, reszelve, esetleg ivóléként kipréselve, de számos étel nyersanyagaként is felhasználhatjuk a konyhában. A következő receptek alapok, nem kell szigorúan követni a leírtakat. Bátran variálják a hozzávalókat, a fűszereket, kísérletezzenek kedvükre és családjuk örömére!
Joghurtos almakrémleves:
1/2 kiló felkockázott almát szegfűszeggel, fahéjjal és ízlés szerint mézzel ízesítve puhára főzünk annyi vízben, amennyi ellepi. Közben 2 evőkanál tejszín vagy vanília ízű pudingport simára keverünk 1 pohár citromos vagy natúr joghurttal és behabarjuk a levest. Botmixerrel pürésítjük és hűtve fogyasztjuk.
Ötlet: az alma mellé tetszés szerint adhatunk egyéb gyümölcsöt is és reszelhetünk a levesbe citromhéjat is.
Sült almás zöldségköret:
Tetszés szerinti mennyiségben felkarikázunk vöröshagymát, almát (héjával együtt), burgonyát, zellergumót, nyers céklát, sütőtököt (nem feltétlen kell egy ételhez az összes zöldség, lehet variálni). Kivajazott sütőtálba felváltva rakosgatjuk a karikákat, amíg el nem fogynak. Ételízesítővel, kevés frissen őrölt borssal, kakukkfűvel megszórjuk, vajdarabkákat dobunk a tetejére és megsütjük.
Bármilyen húsétel remek körete.
Majonézes almasaláta:
Tökgyalun héjastul legyaluljuk az almát (vagy késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk), citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 1 csomó zöldhagymát felkarikázunk, kevés vajon sóval és borssal megpárolunk egy csomag kukoricát.
Összekeverjük a hozzávalókat és ízlésünk szerint fűszerezett majonézes öntetet készítünk hozzá. Tálalásig hideg helyen tartjuk.
Ötlet: kockára vágott sajt, főtt tojás esetleg burgonya is kerülhet a salátába.
Téli gyümölcssaláta:
4 bögrényi vizet mézzel, 2-3 csillagánizzsal, szegfűszeggel és fahéjjal felforralunk, amikor elkezd forrni, kislángra vesszük és ízlés szerinti mennyiségben feldarabolt aszalt barackot, mazsolát, friss vagy befőtt körtét, almát adunk hozzá. Pár percig főzzük, majd kihűlés után tálaljuk. Aki szereti, adhat hozzá narancs- vagy citromkarikát, esetleg héjukból is reszelhet bele.
Almával és sajttal sült csirkemell: A vékonyan felszeletelt csirkemellet ételízesítővel és borssal fűszerezzük és kevés olajon vagy vajon elősütjük, majd egy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a szeleteket. Nem túl vékonyan felszeletelt almával megrakjuk a húsokat, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal (nagyon jót tesz neki a füstölt sajt), és sütőben pirosra sütjük. Burgonyapürével, salátával tálaljuk. |
Almás sárgarépa lekvár dióval:
Másfél kiló meghámozott, felkarikázott sárgarépát fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben (csak annyi legyen, ami a répát éppen elfedi) puhára főzünk. Hozzáadunk feldarabolt almát, kb. 1/2 kilót és egy nagy maroknyi durvára tört vagy darált diót. Addig főzzük, amíg az alma is puha lesz, utána botmixerrel pürésítjük. Felforraljuk és üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sütemények, palacsinták tölteléke is lehet, de nagyon finom kenyérre vagy kalácsra kenve.
Almás melegszendvics:
Rozsos vagy korpás kenyérszeleteket megvajazunk, vékonyan átkenjük mustárral vagy majonézzel, tepsire rakjuk. A kenyereket nem túl vastag almaszeletekkel kirakjuk, szerecsendióval, snidlinggel és reszelt sajttal bőven megszórjuk, sütjük. Alma helyett használhatunk körtét is.
Fűszeres paradicsom télire:
2 kg paradicsomot, 1/2 kiló zellergumót, 1/4 kiló vöröshagymát és 1/2 kiló almát feldarabolva egy fazékba teszünk. Csak a zellert hámozzuk meg, az almát csak kimagozzuk.
25 deka cukrot, 2 deci 10%-os ecetet, 2-3 evőkanál sót, ízlés szerint szemes borsot, egész köményt, néhány szem szegfűborsot, mustármagot, babérlevelet, szárított vagy friss gyömbér darabkát szórunk a fazékba és összekeverjük. Aki akar, tehet hozzá csípős paprikát, fokhagymát, kápia paprikát, zöldpaprikát is, így pikánsabb lesz a paradicsommártás.
Lefedve 24 órán át állni hagyjuk, néha megkeverjük. Másnap lassú tűzön puhára főzzük, majd pürésítjük. Kevés tartósítószerrel újra forraljuk, üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Pizzához, tésztaételekhez, töltött paprikához, paradicsomos zöldségragukhoz használhatjuk.
Horváth Adrien
fitoterapeuta
Email címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Copyright: mainet.hu