Mainet.hu * Szórakozás, Információ, Időtöltés

- Pontos idő:
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
  • ● Autó, motor
  • ● Divat
  • ● Receptek, konyha
  • ● Érdekességek
  • ● Játék
  • ● Film
  • ● Erotika
  • ● Lakás, bútor
  • ● Jó tudni
  • ● Szoftverek, internet
  • ● Csak nőknek
  • ● Csak férfiaknak
  • ● Mobilok
  • ● Forma1
  • ● Sport
  • ● Munka
  • ● Növény,állat
  • ● Kert
  • ● Szabadidő
  • ● Utazás
  • ● Életmód, egészség
  • ● Képeslapküldő
  • ● Mainet direkt

  • Ön itt van:  
  • Főlap
  • ● Receptek, konyha
  • Margarin kontra vaj
Hirdetes_potenciamax.hu
Hirdetes_potenciamax.hu

Írjon Ön is cikket! Regisztráljon és írhat cikket ! Bővebb információ

Regisztrált felhasználó belépése:
  • Fiók létrehozása
  • Elfelejtette felhasználónevét?
  • Elfelejtette jelszavát?

Margarin kontra vaj

  • E-mail
Írta: Tóth Noémi
Tweet

Amíg az emberek egy része hanyag mozdulattal rákeni az első polcról lekapott terméket a kenyérre, sokan zsírra menő háborút folytatnak azért, hogy tudatosítsák: nem mindegy, mit hova kenünk (bár ez más kontextusban is örök konklúzió). A különböző médiumokon terjengő féligazságok és – általában nem létező szakemberek nevével fémjelzett – rágalmak miatt összezavarodó margarinfogyasztók és vajpártiak tisztánlátásáért az Unilever Kft. tartott sajtótájékoztatót.

A témában kompetens előadók tisztázták a tényeket, hogy a swifti ’alsóvég-felsővég’ jellegű küzdelemben objektívebben foglalhassunk állást. 

A tisztázandók apropóját az a tévhit adja, miszerint a margarin emeli a koleszterinszintet. A feltételezés abból származik, hogy az előállításhoz szükséges szilárd növényi olajok a szervezetre káros transzzsírokat tartalmaznak, ez pedig nagy mennyiségben érelmeszesedéshez és magas koleszterinszinthez vezet. Valójában azonban a hidrogénezési eljárás nem vonja magával a transzzsírsavak keletkezését, a modern gyártási technológiának köszönhetően.
Ma viszont már egyáltalán nem hidrogénezik a jó minőségű margarinokat, helyette kemény, természetes növényi zsírokkal (kókuszzsír, pálmazsír) érik el a kívánt kenhető állagot.Így a mai margarinok jóval a WHO által ajánlott 1% alatt tartalmaznak transzzsírsavakat – a vaj 3-6%-ához képest -, és többszörösen telítetlen zsírsavösszetételük miatt a szív-és érrendszerre is pozitív hatással vannak. Többszörösen telítetlen zsírsavai közül az omega-3 zsírsav segíti az erek rugalmasságát, könnyíti a véráramlást, az omega-6 zsírsav pedig jótékonyan hat a koleszterinszintre.

A vaj vitaminelőnyét is pótolták zsírban oldódó vitaminokkal (A, D, E), színezésére pedig természetes eredetű béta-karotint használnak. A minőségi margarin tehát növényi szterinjeivel éppen csökkenti a magas koleszterinszintet, ezért bátran beilleszthető az egészséges életmódba – a csomagoláson levő tápanyagtáblázat, illetve az egyes termékeken látható szívbarát jelző is tudományosan alátámasztott adatokra támaszkodik.

A szervezetnek viszont szüksége van koleszterinre, csak túlzott mennyiségben árthat – ezt a felesleget telített és transzzsírsavakból nyerjük, melyek főként állati eredetűek, és könnyen felboríthatják a védő és ártó koleszterin egyensúlyát, de ugyanúgy megtalálhatóak az édességekben és olajban sült ételekben. Napi 60-70 g zsírt azonban javasolt elfogyasztani (ez a napi energiabevitel 30%-a), hiszen fontos energiaforrásként szolgálnak, illetve szükségesek a sejthártya felépítéséhez és egyes hormonok működéséhez.

A táplálkozási szakértők szerint többet kellene növényi (egyszeresen vagy többszörösen telítetlen), és kevesebbet állati (telített) zsiradékot fogyasztanunk – ijesztő ugyanis, hogy a magyar lakosság mintegy 40%-ának problémája van a koleszterinszintjével, a szív-és érrendszeri megbetegedések pedig első számú népbetegségként vannak regisztrálva.

A fenti állításokat az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is alátámasztja, de ha valaki még kételkedne és bizalmatlankodna, anonim internetes fórumok helyett keresse fel orvosát, gyógyszerészét, az ÁNTSZ szakemberét, a kórházi dietetikust, vagy olvassa el a „Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyarországi lakosság számára” című kiadványt.

Forrás: PR Herald www.prherald.hu

 

Tweet
Sir John Bowring

Tudta?..hogyan vélekedett Sir John Bowring a magyar nyelvről?

Gábor Dénes

Tudta?..hogy az atombomba fejlesztői magyar-amerikaiak voltak?

Kármán Tódor

Tudta?..hogy a televízió létezését a magyaroknak köszönheti?

Pulitzer József

Tudta?..hogy a "Pulitzer-díj" nevét Pulitzer Józsefről kapta?

Kategória legfrissebb cikkei

  • Citromos biszkvit
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
  • Nemcsak a macik szeretik
  • Vörös tea reggel, délben, este
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend

Kategória népszerű cikkei

  • Citromos biszkvit
    1928
  • Az ősz gyümölcse a birs - Lekvár, sajt, befőtt
    1739
  • Az amerikai mindennapok finom falatja
    1325
  • Fúziós konyha, egy gasztronómiai trend
    1324
  • Narancs és lime üdítőital
    1274

Kapcsolódó cikkek amelyek érdekelhetik

Nem találtunk kapcsolódó cikkeket.


Kapcsolódó hirdetések
Banner0 1 200x200
banner 2

Népszerű cikkek

  • Képeslapküldő
  • Tudta Ön?
  • Erotikus háttérképek
  • Divatos öltözködés régen és ma
  • Victoria Hislop: A sziget
  • Ha szex, akkor Kámaszútra!
  • Civil szervezet létrehozása lépésról-lépésre
  • Elektromos autók Magyarországon
  • Dobd fel a szerelmi életedet afrodiziákumokkal!
  • A Pulik
  • Új süti őrület! - Cobbler
  • A bor a fogakkal is csodát művel
  • Mariana-árok
  • A szexistennő születése – A nagyi receptje szerint
  • Belsőégésű motorok
  • Télen is, ősszel is lehet a szabadban szexelni!
Demo10
Demo9
potenciamax.hu

 

 

 

  Általános ---

  Copyright mainet.hu © All right reserved!     

  Impresszum             

  Adatkezelés             

 

 

 

 

 

 

    Tájékoztatók ---

    Kapcsolat

    Hírdetések - Információk             

    A megtekintés feltételei             

    Felelősség             

 

 

 

 

   Weboldal ---

    force bootstruct framework         

    design mainet.hu

    Bannerek             

    Banner és link partnereink             

 

 

 

 

   Partnerek ---

   produced designbetyar

 

 

 

 

https://naturplus.hu/

https://potenciamax.hu/

http://cool-shop.hu/

https://potencianovelo-shop.hu/

Back to Top

Linkkatalógus