A címben idézett mondás Hippokratésztól ered és bizony napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ezen alaptézis szerint az emberek évezredek óta alkalmaznak aromás növényeket fűszerként és terápiás céllal egyaránt. A fűszernövények egyben gyógynövények is, gyógyító tápláléknövények.
Nemcsak az ételek élvezeti értékét növelik, hanem többféle pozitív élettani hatást is kifejtenek. Többnyire emésztést könnyítő, görcsoldó, epehajtó, szélhajtó hatásúak, segítik az emésztőnedvek kiválasztását. Gyomorerősítő, gyomorvédő funkciójuk is jelentős. Általában étvágyjavító hatással is bírnak, felfúvódás, telítettségérzet esetén is eredményesen használhatók, sőt, nem egy közülük légúti betegségek kezelésében játszik fontos szerepet.
Tekintsük át röviden a legelterjedtebb fűszerek élettani hatásait!
Ánizs: étvágyjavító, emésztésserkentő, görcsoldó, szélhajtó, baktérium-és gombaellenes, felfúvódás, szélszorulás kezelésére szolgál.
Kömény: szélhajtó, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, epehajtó, baktériumellenes, görcsoldó gyógynövény.
Bazsalikom: általános erősítő, étvágyjavító, gyomorerősítő, görcsoldó, felfúvódás ellenes, szélhajtó, béltisztító, köhögéscsillapító.
Borsikafű (csombord): görcsoldó, gyomorerősítő, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatású növény.
Boróka: gyomorerősítő, étvágyjavító, vízhajtó, salaktalanító, reumaellenes, gyulladás gátló.
Chilipaprika: immunstimuláns, emésztést serkentő, gyomorerősítő, fájdalomcsillapító hatású. Alkoholban áztatva remek bedörzsölőszert készíthetünk belőle reumatikus fájdalmak kezelésére.
Édeskömény: görcsoldó, felfúvódást gátló, étvágyjavító, légúti hurutos betegségek ellenszere, tejszaporító. Illóolajával kisbabák hasfalát masszírozva pillanatok alatt oldjuk a görcsöt.
Fahéj: baktériumellenes, gyulladásgátló, általános tonizáló, gyomorerősítő, görcsoldó, emésztést javító, immunmoduláns.
Gyömbér: keserű-és csípősanyagtartalma miatt gyomorerősítő, immunrendszer stimuláló, étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású. Kiválóan használható akut gyomorpanaszok esetén és hányinger csillapítására. Kezdődő torokfájás esetén friss gyömbért lereszelünk és mézzel, frissen csavart citromlével összekeverve elkanalazgatjuk. Hatásosan enyhíti a torokfájást.
Kakukkfű: étvágytalanság, rossz emésztés, emésztőszervi görcsök, fájdalmak esetén hasznos. Makacs köhögés ellen is kiválóan hat: friss kakukkfüvet kifőzünk tejben vagy fehérborban (az illóolajok vízben nem oldódnak ki), mézzel ízesítve fogyasztjuk.
Kapor: emésztési zavarok, felfúvódás, görcsök esetén és étvágygerjesztőként használható.
Koriander: emésztésjavító, felfúvódást gátló, szélhajtó, enyhe vízhajtó.
Kurkuma: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, máj-és epevédő, normalizálja a vércukorszintet. Szépen színezi az ételeket, nálunk ezért mindig kerül a húslevesekbe is.
Lestyán: emésztést serkentő, gyomorerősítő, vizelethajtó hatású.
Majoranna: étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő és hasfogó hatású.
Mustár: étvágygerjesztő, serkenti az emésztőnedvtermelést-és elválasztást, baktériumellenes, helyi immunerősítő, enyhén hashajtóhatású.
Petrezselyem, zeller: vízhajtó hatású, reumatikus panaszok esetén tisztítókúrákhoz hasznos. Igen erős hajtó hatású!
Rozmaring: általános erősítő, vérnyomásemelő, gyulladás-és fájdalomcsillapító.
Szegfűbors: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, emésztést serkentő és felfúvódást gátló.
Szegfűszeg: szájüregi gyulladások, fertőzések kezelésére, görcsös bélgyulladásra, étvágytalanságra, húgyúti fertőzések kezelésére ajánlott.
Sáfrányos szeklice: enyhe hashajtó, csökkenti a koleszterinszintet, gátolja az érelmeszesedés kialakulását.
Tárkony: étvágyjavító, gyomorerősítő, epehajtó, vesetisztító, a népi gyógyászat hurutos megbetegedések és magas vérnyomás ellen is ajánlja.
Torma: csípősanyag-tartalma miatt immunerősítő, gyomorerősítő, fertőtlenítő, étvágygerjesztő hatású.
Zsálya: általános erősítő, szájüregi gyulladások esetén a főzete remek öblögetőszer, izzadásellenes (izsóppal keverve nyáron hűsítő ital a belőle készült tea), tejapasztó.
A fűszerek nemcsak frissen, hanem szárítva, fagyasztva egyaránt felhasználhatók. A magas illótartalmú fűszerekből – kakukkfű, tárkony, majoranna, koriander, zsálya, rozmaring – fűszervajat is készíthetünk: apróra vágjuk a friss fűszert és puha vajjal összekeverjük. Rudat formázunk belőle és folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük. Felhasználáskor könnyen levághatjuk a szükséges adagot, meleg vízbe mártott késsel. A fűszervajakat sültek, mártások, levesek készítésekor használhatjuk.
Horváth Adrien
fitoterapeuta
Copyright: mainet.hu