Az elmúlt nyáron jártam egy Tisza-parti gyógynövény-és fűszerkertben.. Olyanban, ahol minden talpalatnyi területen nőtt valami, ahol nem vonalzóval húzták meg a növények közti sorokat, ahol a látványtól és az illatoktól teljesen elvarázsolódott a látogató. Azt hiszem ott szerettem bele igazán ebbe a gyönyörűséges növénybe. Azóta nálunk is nő a kertben a körtefa alatt, a csalán és a borsikafű társaságában:
|
A borágó (Borago officinalis) egyéves növény, magjait évről évre elszórja és egyre nagyobb területet foglal el magának a kertből. Első vetéskor április-májusban szórjuk el a magokat. A növény jellegzetesen uborka ízű. Szépséges, kék, csillag alakú virágait gyakran használják hidegtálak, saláták díszítésére. Italokat, édességeket is ízesítenek vele, sőt savanyúságokban is előfordul. Nálunk kevéssé ismert, de a mediterrán vidékeken gyakran előfordul a konyhában. Gyógyászati haszna is van: hajtása vizelet-és hashajtó, hűtő és fájdalomcsillapító hatású, emellett toroköblögetésre, szájsebek kezelésére is hasznos. Zsírosolaja a vér koleszterinszintjét csökkenti (készítmények formájában), külsőleg pedig ekcémás panaszok enyhítésére szolgál. Az ókorban és a középkorban is használták, jellemzően kedélybetegségek gyógyítására. A borágó virágait nyári violával, szegfűvel, citromhéjjal, citromfűvel, mézzel keverték és ezt etették a melankolikus betegekkel. |
Egyes krónikák szerint a fiatal római katonáknak a harcba indulás előtt borágót adtak, hogy abból merítsenek bátorságot.
Ugyanakkor szerepet kapott a konyhában is: spenóttal keverve fogyasztották és azt tartották, hogy elűzi a rosszkedvet, borongós gondolatokat.
Napjainkban dietetikusok és orvosok daganatos betegeknek szoktak sópótló fűszerkeveréket ajánlani, hiszen náluk a nátriumbevitelt drasztikusan csökkenteni kell.
Ebben a fűszerkeverékben szerepel a borágó is: 5 rész lestyánlevél, 5 rész csombord (borsikafű), 2 rész petrezselyemlevél, 2 rész borágó.
Mi kipróbáltuk, lévén valamennyi fűszernövény nő a kertünkben, csak javasolni tudom egészségeseknek is. Főzelékek, zöldségraguk, levesek, sült zöldségek, burgonyából készült ételek remek fűszere ez a keverék.