Szokatlan alakot öltve, fagylalt formájában láthatjuk viszont értékőrző nemzeti italunkat, a pálinkát. A szezonális különlegesség megalkotásával egyetlen célja volt Vajda Zsoltnak, a San Marino cukrászda tulajdonosának: megmutatni, hogy milyen az, amikor értéket teremt a kreativitás.
A hosszú zord tavasz inspirálta azt a kertvárosi cukrászt, aki a legkülönfélébb pálinkákból készített fagylaltot azért, hogy a fagyos napokon is legyen valami szívmelengető, amivel kedveskedhet vendégeinek.
Bár különböző alkoholos italaromát tartalmazó fagylalttal, illetve édességgel már korábban is találkozhattak az édesszájúak, azonban a magas alkoholtartalmú, valódi pálinkából főzött fagylaltkülönlegesség az országban egyedülállónak tekinthető.
Hogyan fagyasztható az alkohol? Az ötlet megvalósítása azonban nem volt zökkenőmentes. „Köztudomású ugyanis, hogy az alkohol nem fagyasztható, sőt, olvasztja a jeget” – magyarázza a cukrász. Ezt az akadályt hosszú kísérletezések útján sikerült csak kiküszöbölni. Egy apró fortéllyal azonban a XVI. kerületi San Marino cukrászda tulajdonosa megoldotta a problémát: „Mindössze a cukor és a szőlőcukor sajátos egyvelegére van szükség, hogy fagyaszthatóvá tegyük az alkoholt” – árulta el Vajda Zsolt. A várt elismerés nem maradt el: az egyedülálló kuriózum hamar a nyár legnépszerűbb édessége lett. A fagylaltkülönlegesség sikere azonban újabb alkotásokra ihlette a cukrászmestert, így ma már több mint kilenc ízben kóstolható meg a jéghideg pálinka; köztük szatmári szilvás, mézes meggy, selyem körte, mézes áfonya és ehhez hasonló ízvilág várja a kíváncsi ínyenceket. A San Marino cukrászda legújabb nevezetessége pedig a prémium málnából és pálinka fagylaltból készült parfétorta, amely augusztus 20-án debütált a nagyérdemű előtt.
„A kuriózum keresi kuriózum párját” A cukrásznak azonban még mindig van ötlet a tarsolyában. Tervei között szerepel, hogy olyan nevesebb pálinkafőző mesterekkel összeállva folytassa munkáját, akikkel karöltve egy aranyérmes pálinkát „dupla aranyérmes fagylaltként” is megismertethetnének az országgal. Ehhez azonban egyelőre még nem találta meg a megfelelő partnert: „kuriózum keresi kuriózum párját” – fogalmazott Vajda Zsolt.
Egy másik különlegesség
20 év a korhatár A cukrász nem győzi hangsúlyozni, hogy a fagylaltkülönlegesség célja nem a mértéktelen alkoholfogyasztás. Pontosan ezért kizárólag a 20. életévüket betöltő vendégeket szolgálják ki pálinka fagylalttal a San Marino cukrászdában, aminek oka, hogy szerintük az éppen csak nagykorú fiatalok inkább hívei a mennyiségi, mintsem a minőségi alkoholfogyasztásnak, itt pedig nem ez a cél. Az autóval érkező vendégeket szintén óvva intik a 40 százalék alkoholtartalmú fagylalt kipróbálásától, hiszen két-három gombóc már könnyen az ember fejébe szállhat.
Forrás: PR Herald www.prherald.hu