Mainet.hu * Szórakozás, Információ, Időtöltés

- Pontos idő:
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
Valuta Árfolyamok
  • ● Autó, motor
  • ● Divat
  • ● Receptek, konyha
  • ● Érdekességek
  • ● Játék
  • ● Film
  • ● Erotika
  • ● Lakás, bútor
  • ● Jó tudni
  • ● Szoftverek, internet
  • ● Csak nőknek
  • ● Csak férfiaknak
  • ● Mobilok
  • ● Forma1
  • ● Sport
  • ● Munka
  • ● Növény,állat
  • ● Kert
  • ● Szabadidő
  • ● Utazás
  • ● Életmód, egészség
  • ● Képeslapküldő
  • ● Mainet direkt

  • Ön itt van:  
  • Főlap
  • ● Növény,állat
  • Az ősz kincsei
Hirdetes_potenciamax.hu
Demo6

Írjon Ön is cikket! Regisztráljon és írhat cikket ! Bővebb információ

Regisztrált felhasználó belépése:
  • Fiók létrehozása
  • Elfelejtette felhasználónevét?
  • Elfelejtette jelszavát?

Az ősz kincsei

  • E-mail
Megjelent: 2014. szeptember 16
Tweet

Az ősz, gyönyörű színeivel, illataival, a friss levegővel szinte csábít arra, hogy egy-egy nagyobb sétát tegyünk a környező erdőkben, mezőkön, hegyekben. Ilyenkor, ha nyitott szemmel járunk, számos kincset begyűjthetünk: vadgesztenyét, csodás színű leveleket, bogyós terméseket, ágakat. (Figyelem! Minden esetben ügyeljünk a gyűjtési-szedési szabályok betartására!)

Most részletesen az egyik kedvencemről, a csipkebogyóról lesz szó. Gyermekkorom óta szeretem a belőle készült lekvárt, szörpöt, és magát a növényt is. Megannyi piros bogyójával úgy néz ki, mintha apró piros gyertyák izzanának a bokrokon. Amikor megvettük Tisza-menti parasztházunkat a hatalmas kerttel, a gyümölcsfák közt számos csipkebogyóbokor nőtt szerte-szét.

Az ősz kincsei
Az ősz kincsei

Sorra kiástuk és átültettük őket a kerítés mellé, mostanra mind termővé vált és hatalmasra nőttek.

A csipkebogyót vadrózsának, gyepűrózsának is nevezzük. Európa-szerte elterjedt, hazánkban is megtalálható vadon és kertekben egyaránt. Érett bogyóit az első fagyok után gyűjtjük. Mindig csak annyit szedünk le, amennyi a téli teákhoz és a szörphöz kell, a többit meghagyjuk a madaraknak, „akiket” telente etetünk.

A csipkebogyó sok A-, C-, B1-, B2-, K- és P-vitamint tartalmaz, ezen kívül savakat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, cseranyagokat és cukrot.

Az érett bogyókból macerálással (áztatással) készítünk teát: a bogyókat este langyos vízbe áztatjuk, reggel leszűrjük és felmelegítjük. Mézzel ízesítjük. Lázas-náthás állapotokban kiváló immunerősítő, roboráló. Gyenge has-és vízhajtó, ajánlott vesekő és vesehomok kihajtására is, serkenti a mellékvesék és a máj működését is. Teája külsőleg alkalmas nehezen gyógyuló sebek, fekélyek kiegészítő kezelésére.

A teán kívül készítsünk likőrt, lekvárt és szörpöt ezekből az értékes bogyókból! A tisztítás kicsit macerás, de ez ne riasszon el senkit, mert a végeredmény kárpótolni fogja!

Csipkebogyólikőr fahéj olajjal:

40 deka csipkebogyót megtisztítunk, és egy tálba rakjuk. 20 deka kandiscukorral összekeverjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap az egész keveréket 10 friss citromfűlevéllel, 1 rúd fahéjjal, fél citrom egész héjával üvegbe tesszük és felöntjük 1 liter konyakkal vagy gyümölcspálinkával. Jó minőségű alkoholt használjunk! Mielőtt lezárjuk az üveget, 10 csepp fahéj illóolajat adunk hozzá. Fontos, hogy az olaj patikatisztaságú, valódi legyen, ne szintetikus!

8 hétig érleljük világos helyen, utána szép üvegekbe átszűrjük. Az üvegeket díszíthetjük csipkebogyóággal, fahéjrúddal, így akár ajándékba is adhatjuk.

Ez a különlegesen finom ital segíti az emésztést, de száraz fehérborral vagy pezsgővel keverve is fogyasztható, sőt desszertek ízesítésére is alkalmas.

   
Az ősz kincsei
Az ősz kincsei
 

Csipkebogyólekvár:

Másfél kiló csipkebogyót 3-4 deci vízben puhára főzünk, majd finom szitán áttörjük. Az áttört pép minden kilójához 40-50 deka cukrot adunk és 30 percig főzzük. Steril üvegekbe töltjük, és csak másnap zárjuk le őket, amikor már bebőrösödött a lekvár teteje. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

Csipkeszörp:

A frissen szedett bogyókat összetörjük és minden kilóhoz 2 liter vizet számítva, lassú tűzön felmelegítjük, de nem forraljuk. 2 napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük. A 3. napon átszűrjük, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral és kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük. Főzés közben a keletkező habot szedegessük le. Keverjünk bele kevés tartósítószert és forrón töltsük üvegekbe. Fogyasztáskor ízlés szerint hígítsuk. Teaízesítőnek is kiváló.

Az adventi-karácsonyi dekoráláshoz szükséges ágakat ilyenkor kell leszedni és megszárítani, így maradnak szépek az ünnepekre.

 

Horváth Adrien
fitoterapeuta
 
Copyright: mainet.hu
Tweet
Sir John Bowring

Tudta?..hogyan vélekedett Sir John Bowring a magyar nyelvről?

Gábor Dénes

Tudta?..hogy az atombomba fejlesztői magyar-amerikaiak voltak?

Kármán Tódor

Tudta?..hogy a televízió létezését a magyaroknak köszönheti?

Pulitzer József

Tudta?..hogy a "Pulitzer-díj" nevét Pulitzer Józsefről kapta?

Kategória legfrissebb cikkei

  • Az ősz kincsei
  • Érik a szőlő, készül a bor
  • A körömvirágról
  • A Pulik
  • Sóvirág a kertben

Kategória népszerű cikkei

  • A Pulik
    3074
  • A körömvirágról
    1729
  • Fekete rinocérosz
    1702
  • Érik a szőlő, készül a bor
    1689
  • Az ősz kincsei
    1547

Kapcsolódó cikkek amelyek érdekelhetik

  • 2014.09.22. 18:09 -
    Őszi ruhatár frissítés
  • 2014.09.12. 15:09 -
    Receptötletek aszalt gyümölcsökkel
Kapcsolódó hirdetések
Banner0 1 200x200
banner 2

Népszerű cikkek

  • Képeslapküldő
  • Tudta Ön?
  • Erotikus háttérképek
  • Divatos öltözködés régen és ma
  • Victoria Hislop: A sziget
  • Ha szex, akkor Kámaszútra!
  • Civil szervezet létrehozása lépésról-lépésre
  • Elektromos autók Magyarországon
  • Dobd fel a szerelmi életedet afrodiziákumokkal!
  • A Pulik
  • Új süti őrület! - Cobbler
  • A bor a fogakkal is csodát művel
  • Mariana-árok
  • A szexistennő születése – A nagyi receptje szerint
  • Belsőégésű motorok
  • Télen is, ősszel is lehet a szabadban szexelni!
potenciamax.hu
Demo9
potenciamax.hu

 

 

 

  Általános ---

  Copyright mainet.hu © All right reserved!     

  Impresszum             

  Adatkezelés             

 

 

 

 

 

 

    Tájékoztatók ---

    Kapcsolat

    Hírdetések - Információk             

    A megtekintés feltételei             

    Felelősség             

 

 

 

 

   Weboldal ---

    force bootstruct framework         

    design mainet.hu

    Bannerek             

    Banner és link partnereink             

 

 

 

 

   Partnerek ---

   produced designbetyar

 

 

 

 

https://naturplus.hu/

https://potenciamax.hu/

http://cool-shop.hu/

https://potencianovelo-shop.hu/

Back to Top

Linkkatalógus