Egy igazi hűsítő finomság - a Gazpacho. Sok ember nem tudja elképzelni ebédjét leves nélkül, hiszen hozzátartozik a napi étkezés rituáléjához. Nyáron azonban, a nagy kánikulákban nem tulajdonítunk nagy előnyt a forró előételeknek...
Az ajánlott első fogásom ezért ma egy egyszerű különlegességre esett, melyet már én is sikeresen elkészítettem egy kis baráti versengés keretein belül. Bátran mondhatom, megérte! A helyi vacsoracsata előétel koronás királya lett!
A gazpacho egy paradicsom alapú zöldségleves: a spanyol, andalúziai konyha remeke. Kitűnő választás melegebb időkre, mivel hidegen tálalják egy kis adag pirítós kíséretében.
Bár manapság a spanyol konyhából ismeretes receptje főként, története egészen a 12.századig nyúlik vissza, a mai La Mancha tartományból.
Hozzávalók:
- 40 dkg érettparadicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepesuborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezdfokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 szikkadt zsemle
- 3 dkg sütőmargarin
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk és megtisztítjuk. A paradicsomot meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixba szórjuk, és hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olíva olajat. Ízlés szerint adunk hozzá sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük. Végül pedig lefedjük és 3 órára behűtjük.
Email címünk : Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.